CV Nasıl Hazırlanır?

İŞ HAYATINDA BAŞARILI VE GELİŞMENİZ İÇİN BAZI ÖNERİLER :

  1. Sevdiğiniz işi yapın, para ardından gelecektir.
  2. Kariyer hedeflerinizi açık olarak belirleyip, kendinizi o yönde geliştirmeye çalışın.
  3. Çalıştığınız kurumda sadece o anki işinizi yapmak yerine, geleceğe yönelik planlar da yapın.
  4. Öncelikle kendinize güvenin ve üstesinden gelebileceğinize inandığınız risklere girmekten kaçınmayınız.
  5. Sürekli öğrenme ilkesini benimseyerek, herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışınız.
  6. İşinizde ilerlemenizi ve gelişmenizi kolaylaştıracak yeni teknik, metot, araç ve bilgileri sürekli takip ediniz.
  7. Yaptığınız hataları kendinize dert etmekten çok ondan ders çıkartmaya çalışın ve bir daha tekrarlamayın.
  8. Zamanınızı iyi kullanın, unutmayın zamanı boşa geçirmek, hayatı boşa geçirmektir.
  9. İşinizi ve iş yerinizi iyileştirebileceğini düşündüğünüz önerileriniz varsa, bunları arkadaşlarınız ve yöneticilerinizle paylaşmaktan çekinmeyiniz.
  10. Eğitim gereksinmenizin olduğunu düşündüğünüz konularda yönetimle paylaşarak desteklerini isteyiniz.
  11. İşinizle ilgili olarak gerçekleştirilen kongre, konferans, toplantı v.s etkinliklere katılınız.
  12. İş yerinizde düzenlenen ve çalışma arkadaşlarınızla bir arada olmayı sağlayan yemek, toplantı v.s etkinliklere katılınız.
  13. İyi bir takım üyesi olun.
  14. Verdiğiniz sözleri, aldığınız sorumlulukları mutlaka zamanında yerine getiriniz.
  15. Kişiler arası ilişkilerinizde herhangi bir çatışma yaşadığınızda kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışın.
  16. İşyerinizde yaşadığınız bireyler arası sorunlara objektif bakış açısıyla yaklaşınız,olayları kişiselleştirmeyiniz.
  17. Kendinize zaman ayırın ve iş dışında hoşça vakit geçirebileceğiniz bir uğraş edinin.
  18. İyimser ve sevgi odaklı bir insan olun.

TAKDİM MEKTUBU NEDİR?

İş başvurularda ekte özgeçmişin olduğunun belirtildiği, temelde en fazla bir sayfadan oluşup, üç ana paragraf ile kapanış paragrafının yer aldığı başvuruda bulunan iş ile başvuruyu gerçekleştiren kişi arasındaki uyumu vurgulayan bir yazıdır / belgedir.

Nitekim iş arayan kişi, kendisine gönderilen bir red cevabında genellikle şu cümleye rastlar : “ Bizim ihtiyacımıza en uygun adayı seçtik. “ Bu noktada, takdim mektubu iş arayan kişinin işverene kendisinin şirketleri ile ne kadar uyum içinde olabileceği bir araçtır.

TAKDİM MEKTUBU YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR :

Takdim mektubu için kullanılan kağıt ile özgeçmişin yazılı olduğu kağıt aynı nitelikte olmalıdır. Mektup, tek bir ana tema üzerine kurulmalıdır. Sizin inandırıcılığınız ve ikna ediciliğinizi en iyi şekilde yansıtması gereken mektup, işe alınmanız durumunda işletmeye neler kazandıracağınız ve sizin neler kazanacağınızı da içermelidir. Her takdim mektubunda olması gereken noktalar şunlardır :

  • İsim, adres ve telefon numaranız.
  • Pozisyonun referans kodu veya yapmak istediğiniz iş.
  • Seçtiğiniz iş ile ilgili iş deneyimleri.
  • Şu anki ilgi alanınız / işiniz ve sorumluluklarınız.
  • İş ile ilgili ise, eğitim durumunuz.
  • İşletme hakkındaki genel bir bilgi.
  • Bu işi seçme nedeninizi açıklayan diğer bilgiler.
  • Özgeçmişinizin ekte olduğunu belirten bir cümle.
  • Mülakat için ricada bulunulan bir cümle.
  • Ad, soyad, tarih ve imza.

 

TAKDİM  MEKTUBU ÖRNEKLERİ  :
İLAN ÜZERİNE GÖNDERİLEN TAKDİM MEKTUBU

İlan edilmiş olan bir pozisyon için gönderilir ve ilan olan başvurunuzda özgeçmişinizin başında bulunur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ilanda belirtilmiş olan özelliklerin mektubunuzda bulunmasıdır.

  • Hitabet ve Kapanış : Pozisyon ilanlarında, genellikle başvuruda bulunacağınız kişinin unvanı veya departmanın adı ( Örneğin , İnsan Kaynakları Yetkilisi ) bildirilmektedir. Bu durumda, hitap edeceğiniz kişinin ismini öğrenmenize gerek yoktur. Ancak kişinin adını öğrenmişseniz, ismi ile kişiye hitap etmeniz sizin diğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlayabilir. Kapanış sade bir şekilde “ Saygılarımla “ diyerek yapabilirsiniz.Unutmamanız gereken önemli nokta, mektubu mutlaka imzalamaktır.
  • Birinci Paragraf : İki yada üç cümleden oluşacak bu paragrafta, karşı tarafın belirttiği özellikleri taşıdığınızı belli etmeniz ve mümkün olduğunca arzu edilen pozisyonun dile getirilmesinde açık olmanız gerekmektedir.

Örnek :

………….tarihli ……………Gazetesi ‘ n de şirketiniz dahilinde, yetiştirilmek üzere Satış Danışmanı pozisyonu için vermiş olduğunuz ilanda, satış konusunda deneyimi bulunan yeni adaylar aradığınızı belirtmişsiniz. Ben de, Haziran 2011 ‘ de

Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi …………………. Bölümü ‘ n den mezun oldum ve Üniversite hayatım boyunca part – time olmak üzere satış pozisyonlarında görev aldım.

  • İkinci Paragraf : Üç ya da beş cümleden oluşacak olan bu paragrafta, işverenin belirttiği özellikler ile sahip olduğunuz özellikleri karşılaştırmanız gerekmektedir ve burada ilanın sizi yönlendirmesini sağlayın. Fakat yine de şunu unutmamanız gerekir ki, ilanlar genelde işverenin isteklerinin listesidir ve sizin mutlaka bu özelliklere sahip olmanız gerekmez. Örneğin, bu paragrafta arzu edilen akademik dersler listelenebilir ve siz de eğer varsa, almış olduğunuz ilgili dersleri karşılaştırmalı olarak verebilirsiniz.

İlana bağlı olarak hem ilgili akademik alt yapınız, hem de iş deneyiminiz bulunuyorsa bu paragrafı ikiye bölmenizde ve bu alanlardan ayrı ayrı bahsetmenizde yarar vardır. Böylece, bireysel olarak her iki konuya da odaklanmış olursunuz.

       Bu paragrafın sonunda özgeçmişinizi referans olarak kullanabilirsiniz. Bunun için örnekler :

       “ İlişikteki özgeçmişim size özelliklerim hakkında daha ayrıntılı bilgi verecektir. “

       “ Daha detaylı bilgi için lütfen ilişikteki özgeçmişimi inceleyiniz. “

  • Üçüncü Paragraf : İki yada üç cümleden oluşması gereken bu paragrafta, karşı tarafın sizinle nasıl ilişkiye geçebileceğine dair bilgi vermeniz gerekmektedir. Ayrıca, kişinin zamanını sizinle ilgilenmiş olması nedeniyle almış olmanızdan dolayı ilgili kişiye teşekkür edilmesi de gerekmektedir.

Örnek :

Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz gün içinde bana ……………………. No ‘ lu telefondan ulaşabilirsiniz. Uygun gördüğünüz tarihlerde sizinle görüşmekten mutluluk duyacağım. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Olumlu ya da olumsuz yanıtınızı en kısa zamanda bekliyorum.

İLANA DAYANMAKSIZIN KENDİLİĞİNDEN GÖNDERİLEN TAKDİM MEKTUBU

  • Hitabet ve Kapanış : Bu çeşit takdim mektubunda, mutlaka özgeçmişinizi inceleyecek olan kişinin ismini bilmeniz gerekmektedir. Eğer bilmiyorsanız, şirketi arayarak öğrenmeye çalışmalısınız. Kapanışta, aynı şekilde “ Saygılarımla “ denilebilir.
  • Birinci Paragraf : Bir ilana başvurmak yerine, başvuruda bulunduğunuz şirket ile neden ilgilendiğinizi belirttiğiniz bu paragrafta belirtmelisiniz.
  • İkinci Paragraf : Başvuru için takdim mektubundaki paragraf ile hemen hemen aynıdır. Tek fark, burada herhangi açık pozisyon için başvuruyorsunuz ve bu yüzden okuyucuya deneyimlerinizi ve akademik  altyapınız hakkındaki genel bir bilgi vermeniz gerekmektedir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda sizin ilgi alanınızı belirleyecek olan işveren ileride açılacak pozisyonlar için sizi değerlendirmeye alacaktır.
  • Üçüncü Paragraf :  Yine, başvuru için takdim mektubundaki paragraf ile hemen hemen aynı olan bu paragrafa görüşme yapmak için diğerine oranla daha zorlayıcı olabilirsiniz. Çünkü, bu tür başvurularda görüşmeye çağrılma şansınız diğerine oranla daha azdır.

 

TAKDİM  MEKTUBU YAZARKEN YAPILAN HATALAR

  1. İlgisiz kariyer hedefleri : Başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olarak mektubunuzu oluşturun. Başvurduğunuz şirket, sizin şirkete ne kazandıracağınız ile ilgilenecektir. Bu durumda mektupta, ileride kendiniz için neler başaracağınızdan söz etmek yanlış olabilecektir.
  2. Boşa harcanan kelimeler :  Mektubun tümüne amacınızı temel alan cümleler kullanmanız ve bunun dışında kalanlarla ilgilenmemeniz gerekmektedir.
  3. Seri mektuplar : Başvuruda bulunduğunuz her şirketin takdim mektubu ayrı ve farklı olmalıdır. Tüm şirketlere genel olarak yazılmış mektuplar başvurduğunuz şirkete yeterince önem vermediğinizi işaret etmektedir ki, bu da çağrılmanıza büyük engel oluşturacaktır.
  4. Gerçeklerin saptırılması : Hiçbir zaman, mektubunuzda veya özgeçmişinizde yanlış bilgi vermeyin. Bunların sonradan fark edilmesi işinizden çıkarılmanıza neden olabilir.
  5. Umutsuzluk : Takdim mektubunuzda umutsuzluğunuzu kesinlikle yansıtmayın ve mümkün olduğunca kendinize güveninizi belirtin.
  6. Talepkar sözler : Unutulmaması gereken nokta, şirketi ilgilendiren şey; şirketten ne beklediğiniz değil, şirketin sizi işe alması durumunda sizin şirkete ne kazandıracağınızı mektubunuzda belirtmeniz gerekmektedir.
  7. Özensiz düzenlemeler : Eğer eklemeyi unuttuğunuz herhangi bir yer varsa, mektubunuzu yeniden yazın, özensiz şekilde eklemeler yapmayın.

Not** : Karşı tarafa dikkatsiz bir insan olduğunuzu hissettirebilecek olan bu büyük hatayı önlemek için son kontrolünüzü mutlaka siz yapın yada başka birine yaptırın.

ÖZGEÇMİŞ / CV (CURRICULLUM VITAE / RESUME ) NEDİR ?

Kişisel bir reklam yada tanımdır. İyi yazılmış bir CV farklılığınızı, özgünlüğünüzü ve iş ile olan ilginizi yansıtarak size mülakat ve ileri aşamada bir iş imkanı yarabilecek özel bir sunumdur.

CV ;

Kim olduğunuza,

Nasıl bir iş istediğinize,

Ne bildiğinize,

Neler yaptığınıza,

Ne gibi özelliklere sahip olduğunuza,

Neler yapabileceğinize…………………, ait ipuçları verme özelliğine sahiptir.

CV YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

  • İdeal olarak 2-3 sayfadan daha uzun olmamalıdır. Fakülteden yeni mezun olmuş ve iş tecrübesi olmayan ya da sınırlı olan adaylar için 1 sayfa yeterlidir.
  • CV ‘ de ad – soyad, adres, posta kodu, telefon numarası, faks ile beraber var ise, e-posta adresi kağıdın üst ve ortasında yer almalıdır. Böylece her koşulda ulaşılabilir olma şansı yaratılmalıdır.
  • Eğitim ve başarılar yer almalıdır.   Özellikle de eğitim süresince elde edilen başarılar üst düzeyde ise vurgulanmalıdır.
  • İş yada staj tecrübesi ile gelişiminize katkı sağlayan ve katılma şansı elde ettiğiniz toplantılar belirtilmelidir.
  • CV bilgisayar ortamında yazılmalı ve kaliteli A4 kağıda basılmalıdır. Özellikle takdim mektubu ile aynı cins kağıt olmalıdır.
  • Orijinal kopya olmalıdır.
  • Kendinizle ilgili bilgiler tam, doğru, pozitif ve okuyanın ilgisini çekecek yeterlilikte olmalıdır.
  • Yazım hatası olmadığından emin olunmalıdır.Gerektiğinde CV başkasına okutularak sorun olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Yazı karakteri ve puntosu rahat okunabilir olmalıdır.
  • Referans istenildiğinde verilebileceği belirtilmelidir.
  • Doğum tarihi yazılmalı ancak yaş yazılmamalıdır.
  • Ücret düzeyine dönük beklenti yer almamalıdır.
  • Uzun cümleler ve argo kelimeler kullanılmamalıdır.
  • Yetkin olmadığınız bir amaç ve özellik belirtilmemelidir.
  • Dini ve politik tercihler ifade edilmemelidir.

 

ÖRNEK CV SİTEMİZDE YER ALMAKTADIR….