Derneğimiz, İzmir Azerbaycan Derneği (İZAZDER) işbirliği ile 19-26 Eylül 2024 tarihleri arasında AZERBAYCAN KÜLTÜR GEZİSİ düzenledi. 19 Eylül’de grubumuzu gösteri ve ikramla karşıladılar.
20 Eylül Cuma günü ilk önce, 20 Ocak 1990 ‘da Sovyet Ordusu’nun başkent Bakü’ye girerek sivillere karşı gerçekleştirdiği eylemlerde hayatlarını kaybedenler ile 1. Ve 2. Karabağ savaşlarında şehit olanların yattığı ŞEHİTLİĞİ ziyaret ettik.
1918 yılında Nuri Paşa ( Killigil) komutasında Kafkas İslâm Ordusu’nun Bakü Muharebesi sırasında şehit olan Türk askerlerinin mezarlarını ziyaret ettik.
Şehitlik gezimizden sonra sırasıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kız Kulesi ‘ni,
Şirvanşahlar Sarayı
Cuma Cami
Halı Müzesi
Minyatür Kitap Müzesi
Akşam yemeğimizi Azerbaycan Folk Müziği ve Dansı eşliğinde aldık
21 Eylül Cumartesi günü UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Azerbaycan ‘ın arkeolojik değerler bakımından en zengin bölgesi ve tarih öncesi toplum yaşantısının yer aldığı kaya resimleri ile bitki örtüsünün yer aldığı açık hava müzesi olan GOBUSTAN Milli Parkı ve müzesini gezdik.
Öğleden sonra, Dünyadaki üç Mecusi (Zerdüşt) tapınağından biri olan yüzyıllardır içindeki ateşi sönmeyen ve Mecusi inancının Hac yerlerinden biri olan ATEŞGAH Mimari Kompleksini görmek üzere ABŞERON Yarımadasına gidiyoruz. . ATEŞGAH ziyaretimiz sonrası MARCO POLO ‘nun “ Ateş Ülkesi “ adını verdiği YANARDAĞ bölgesi gezimiz sonrası Bakü’ye dönüyoruz.
Bakü sebze ve meyve pazarını gezdik.
Sanat eserleri ile Haydar Aliyev’in de kişisel eşyalarının sergilendiği üst taraftan bakıldığında imzasını gösterildiği şekilde inşa edilmiş Haydar Aliyev müzesini gördük.
22 Eylül Pazar günü Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın özel izni ile tahsis ettiği otobüs ve rehberler eşliğinde yaklaşık 29 yıl Ermeni işgali altında kalan KARABAĞ gezimize başladık. İlk olarak Ermeni işgali döneminde neredeyse tek bir sağlam yapının kalmadığı için “ Kafkasya ‘nın Hiroşiması “ ve hayalet şehir de denilen yeniden alt yapı çalışmalarının başladığı AĞDAM ‘ı panoramik gezip, şehitliği ziyaret ettik.
Eylül 2023 tarihine kadar de Ermenilerin de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin kontrolü altında ve başkenti olarak kabul ettikleri HANKENDİ’yi gezdik.
Daha sonra 26 Şubat 1992 ‘de Ermenistan’a bağlı kuvvetlerce Azeri sivillerin topluca öldürüldüğü HOCALI ’ya geçtik.
Karabağ gezimizin son durağı Azerbaycan ‘ın Kültür kenti ŞUŞA. Şuşa bölgesi koruma görevlisi Kerim Kerimli bize rehberlik ederek değerli bilgiler verdi.
Halk arasında “ Han Kızı “ olarak anılan, Karabağ’ın son hanı Mehdikulu Han’ın kızı “ Natevan “ mahlası ile tanınan şair Hurşidbanu Natevan’ın büstü
ve Ermeniler tarafından harabeye çevrilen Hankızı Sarayı ve Hankızı Çeşmesini gördük.
Azerbaycan Milli Marşı Bestecisi Üzeyir Hacıbeyli
“ Bülbül “ünlü tenor Murtaza Memmedov ‘un hakkında bilgiler edindik.
Şor Çeşmesi
Şuşa Kalesi
Karabağ savaşının başlangıcından bu yana, “ Har-ı Bülbül “ Azerbaycan halkının mücadelesinin sembolü haline geldi. Karabağ’ın işgalinden sonra, Har-ı Bülbül hasret ve ayrılık sembolü olmuştur.
Karabağ Hanlığı döneminde at yarışları, cirit gibi at üzerinde oynanan oyunlar, yarışlar ve Nevruz şenliklerinin yapıldığı Şuşa’ nın güneyinde 1300 m yükseklikte bulunan “ ÇIDIR DÜZÜ “ yaylasına çıktık. Ermeni işgali sırasında Ermeni Başbakanı Paşinyan’ın dans ettiği Çıdır Düzü’n de geziye katılan misafirlerimiz müzik eşliğinde danslar ve halay çektiler.
Şuşa gezimizi 1717-1797 yılları arasında Azerbaycan’da yaşamış şair ve Karabağ Hanı İbrahim Halil Han Cavanşirin ‘in baş veziri “ MOLLA PENAH VAKIF “ ‘ın anıt mezarını ziyaret ederek bitiriyoruz. İşgalde Ermeniler tarafından tahrip edilen anıt mezar yeniden eski haline getirilmiş
Karabağ gezimizde bize rehberlik eden Şuşa bölge sorumlusu Kerim Kerimli ile rehber
ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı yetkililerine
üyemiz Prof. Dr. Vedat Pazarlıoğlu ile birlikte İzmir ve Fakültemizi tanıtan birer küçük hediye takdim ettik.
23 Eylül Pazartesi günü Şeki ‘ye gitmek üzere yola çıktık. ŞAMAHI ‘da Cuma Camii’ni ziyaret edip, şehri panoramik geziyoruz.
Azerbaycan’ın geleneksel el sanatlarının yapıldığı Demirci Köyüne hareket ediyoruz.
GEBELE şehri Nohur gölünde zaman geçirdik.
24 Eylül Salı günü ŞEKİ turumuza UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Azerbaycan Ortaçağ mimarisinin en önemli anıtları arasında yer alan, ŞEKİ Hanlığının kurucusu Hacı ÇELEBİ Hanın torunu Muhammed Hüseyin MÜŞTAG tarafından 1762 yılında yazlık ikametgah olarak inşa edilen ve yapımında çivi veya herhangi bir yapıştırıcı kullanılmayan, çevresi surlarla çevrili, iki katlı, duvarları renkli işlemeler, motifler ve savaş sahneleri ile süslü, pencere ve kapıları “ şebeke “ adı verilen el sanatlarının nadir örneklerinden olan HAN SARAY ile gezimize başlıyoruz.
UNESCO Dünya Mirası listesine giren ŞEKİ
Şeki Hanı Muhammed Hüseyin Han tarafından 19.yy’da yaptırılan ve UNESCO Dünya Miras listesine alınan Şeki Han Camii
18.yy’da inşa edilmiş ve inşa yapısına göre Güney Kafkasya ‘nın ayakta kalmış iki kervansarayından biri olan Yukarı KERVANSARAY gezdik.
Yapımı 18.yy olarak tahmin edilen devlet koruması altına alınmış İmam Ali Mescidi
25 Eylül Perşembe günü Azerbaycan’ın 2.büyük şehri Gence’de İmam Muhammed Bakır’ın oğlu İbrahim’in mezarı üzerine dikilen İmamzade Mescidi veya Goy İmam Camii’yi gezdik.
Daha sonra felsefe, tıp, edebiyat, astronomi geometri alanlarında da çalışmalar yapmış 12.yy filozofu ve şairi Nizam-i GENCEVİ ‘ nin türbesini ziyaret ettik.
Gezimizin son gününde GENCE ‘de Alexander Nevsky Kilisesi, Şişe Ev, Gence Surları, Cevad Han Türbesi, Hamam, Gence Haydar Aliyev Parkı, Gence Hükümet Binası ve Meydanı ziyaretimizle Azerbaycan Kültür Gezimizi tamamlayarak Türkiye’ye dönmek üzere Bakü’ye dönüyoruz.