Derneğimiz, 20 –31 Ocak 2018 tarihleri arasında üyelerimiz ve misafirlerimizin katıldığı Hindistan – Nepal Kültür Gezisi yapıldı. Gezimize, Rajistan Eyaletinin merkezi ve mimari açıdan en iyi planlanmış JAIPUR şehrinden başladık. Şehir Sarayı Müzesi,
Hawa Mahal ( Rüzgar Sarayı )
Hint geleneğinin astroloji ve astronomi ile bağını en güçlü şekilde ortaya koyabilen Jantar Mantar Gözlemevi ‘ ni
yolumuz üzerinde göl üzerine kurulu Jal Mahal Sarayı
ve Hindu tapınağı Birla Mandir ‘ ı
gezdik.
Gezimizin 2. gününde, JAIPUR inşa edilmeden önce Mihracelerin yerleşim yeri olan ve Ekber ‘in komutanları tarafından genişletilen AMBER KALESİ ‘ ne filler ile çıkıldı.
Rajput mimarisinin muhteşem örneklerinden biri kabul edilen kale kayaların üzerinde oturulmuş, şahane işlemelerle süslenmiş sayısız teraslardan bakıldığında küçük bir göl ile Jaipur kenti görülen Amber Kalesi, Jai Singh tarafından genişletildi ve tamamlandı.
Agra ‘nın 40 km doğusunda yolumuz üzerinde 16.yy ’da İmparator Ekber Şah tarafından yaptırılmış, 1570 –1586 yılları arasında Moğol İmparatorluğunun başkenti olan ve daha sonra su yetersizliği nedeniyle terk edilen ve bugün her şeyin yerli yerinde duran hayalet şehir FATEHBUR SIKRİ ‘ yi ziyaret ediyoruz.
Ekber Şah tarafından 1565 yılında yapılmaya başlanan ve Şah Cihan tarafından bitirilen, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan ve Babür İmparatorluğu’na 300 yıl boyunca idare binası olarak kullanılmış, Şah Cihan, yaşamının son günlerinde büyük oğlu Alemgir tarafından buraya hapsedilmiş ve penceresi Taj Mahal ‘ e bakan bir odada öldüğü AGRA KALESİ diğer adıyla KIZIL KALE ‘ yi gezdik.
AGRA ‘nın pek çok noktasından görülen Türk-İslam mimarisinin en önemli yapıtlarından olan duvarlarında yüz binlerce akik, sedef, firuze, zümrüt, yakut, pırlanta, elmas ve iri inciler gömülü, UNESCO Kültür Mirası ve dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Jumna Nehri kenarında, Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal adına yaptırdığı dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en zarif anıt TAC MAHAL ‘i gezdik.
VARANASİ, Hinduizm ‘ in en kutsal yerlerinden biri ve Tanrı Şiva ‘nın kenti olarak bilinen, dindar Hindular’ın 2500 yıldır hac için geldikleri ve öldükten sonra küllerinin Ganj ‘ a dökülmesini istedikleri, Ganj Nehri boyunca kutsal banyolarını yapmak istedikleri Ghatlar bulunduğu kenttir. Hindular, gün doğumu ve batımına kadar olan sürede ölülerini yaktıkları ayin AARTİ ( Deepmala ) törenlerine katıldık.
Sri Lanka Tapınağı, Buddha ‘ nın 6 yıl boyunca Banyan ağacının altında oturup aydınlandıktan sonra döndüğünde öğretilerini ilk paylaştığı yer, 11. yy Moğol istilası sırasında tahrip edilmiş ve Sri Lanka ‘nın desteği ile yeniden inşa edilmiş.
SARNATH TAPINAĞI, M.Ö 3.yy ‘ da Hindistan ‘ın eski krallarından Aşoka tarafından yaptırılan tapınaklar, 11.yy’ da Moğol istilası sırasında tahrip edilmiş olmasına rağmen Budistler tarafından Buddha ‘nın ilk öğretilerini burada vermesi nedeniyle önemli hac yeri olarak kabul edilmektedir.
Ganj nehri kıyısında her akşam güneş batarken Tanrı Ganga’ya saygı içeren ve ona ibadet edilen Aarti veya tam adıyla Ganga – Aarti törenleri yapılır. Bu törenler, Ganga tapınağında çalınmaya başlanan çanlar ve zillerle başlar. Tapınaktaki Ganga heykelinin önünde kısa bir Puja töreni yapılır. Ganj kenarında kurulmuş olan 7 platformda bir Hindu ashramında eğitim görmekte olan gençler, özel giysiler giymiş bir şekilde asıl tören için hazır durumda beklemektedir. Ganj Tapınağı’ndaki Puja bittikten sonra küçük bir Hint müziği grubu ilahiler çalmaya başlar. Toplanmış olan halk da hep bir ağızdan ilahilere eşlik eder.
Hint ev yaşamını görmek üzere yerel tur şirketi bizi evinde ağırladı.
Varansi ‘ de ki son günümüzde İngilizler tarafından 18.yy ortalarında Cambridge Üniversitesi’ nin benzeri olarak inşa edilmiş günümüzde Japoncadan Almancaya kadar pek çok dilin eğitiminin verildiği Varanasi Sânscrit Üniversitesi ‘ne gezdik.
30 Ocak 1948 yılında Yeni Delhi ‘ de radikal Hindu suikastçı Nathuram Godse tarafından öldürülen, Hindistan bağımsızlık hareketinin siyasi ve ruhani lideri MAHATMA GANDHİ ‘nin cesedinin üzerinde yakıldığı taş kaideyi gördükten
sonra, kişisel eşyalarının sergilendiği GANDHİ Müzesini gezdik.
Müze bahçesinde Mahatma Gandhi ‘ nin 1930 yılında yaptığı TUZ YÜRÜYÜŞÜ ile ülkesinin İngiltere’ye başkaldırışını simgeleyen heykeli.
Eski Delhi’nin ana caddesi, rengârenk bir pazar yeri görünümündeki 24 saat süren müthiş kalabalığı, düzensizliği
ve Yeni Delhi’nin düzgün, açık ve geniş caddelerine
hiç benzemeyen Chandi Chowk ‘ un bir köşesinde yer alan aynı anda 25 bin kişinin namaz kıldığı JAMA MESJID ( Cuma Mescidi ) ile gezimize başlıyoruz.
Yeni Delhi ‘ de Çanakkale, 1.Dünya ve Afganistan Savaşı ‘ n da ölen askerler anısına yaptırılan ve tüm ölenlerin isimlerinin yazılı HİNDİSTAN KAPISI
Pakistan savaşı sırasında ölen Hintli askerlerin anısına Indra GANDHİ tarafından yaptırılan anıtı gördük.
gezdik. Daha sonra Hindistan’da yaygın olan Bahai inancına ait LOTUS TAPINAĞI ‘ nı gördük
13.yy ‘da İslamiyet ‘in, Hindistan’da kazandığı zafer anısına Kudbiddin AYBEK tarafından yaptırılan QUTUB MİNAR ( Kutup Minare ) 72,5 m (5 kat) ve Tac Mahal yapılana kadar Hindistan ‘ın en yüksek yapısı konumundaydı.
Eski Nepal kralları tarafından inşa ettirilen tapınaklar, avlular ve mabetler ile dolu olan, Katmandu’nun dini ve sosyal merkezi olan Mayıs 2015 yılında 8.1 şiddetindeki depremle yıkılan BAKTABUR şehrinden Nepal gezimize başlıyoruz.
İkinci gün uçakla HİMALÂYA Dağlarında dünyanın en yüksek tepesi olan EVEREST ‘ i (8.848 m) gördük.
Katmandu ‘ da, UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği, M.Ö 5.yy Budha’nın ölümünden önce yapıldığı söylenen, Hinduların hac merkezlerinden biri olan BOUDDHANATH TAPINAĞI ‘ nı ziyaret ediyoruz.
Kathmandu ‘nun yüksek bir tepesine kurulmuş SWAYAMBHUNATH STUPA ‘nı (Maymunlar Tapınağı)’nı ziyaret ediyoruz.
Katmandu’da her krallık şehrinde olduğu gibi Durbar Meydanı şehrin merkezini temsil etmektedir. Yaşayan tanrıça KUAMARİ ‘nin evi de burada olup, belli saatlerde Kumari, avludaki camdan dışarı bakarak halkı selamlamaktadır. Yaşayan Tanrıça olarak kabul edilen Kumari ‘nin evi 1757 senesinde yapılmış olup, 1966 senesinde restorasyon görmüştür. Evin girişinde kapının sağ ve solunda biri erkek diğeri kadın olmak üzere iki tane aslan figürü yer almakta ve inanışa göre evi korumaktadır.
“Kutsalların Kutsalı” olarak adlandırılan, ölü yakma törenlerinin yapılarak küllerin Ganj’a döküldüğü PASHUPATINATH TAPINAĞI ‘nı geziyoruz. Ganj’ın önemli bir kolu olan Bagmati nehri üzerinde yer alan, “Kutsalların kutsalı” olarak adlandırılan bu tapınak Lord Shiva’ya adanmıştır. Hinduizm’de ölümden sonra bedenlerin burada yakılması ve küllerin Ganj ile birleşmesi için nehire savrulması, kişinin cennete gidişini kolaylaştırdığından, burası çok kutsal kabul edilmektedir.
Gezimizin gala yemeğinde NEPAL Halk Danslarını izledik.